5 способов наточить нож
08.04.21Кожній людині відомо, наскільки незручно працювати з тупим ножем, і наскільки швидше і комфортніше проходить робота з наточеним. Також, не варто забувати про безпеку, тупе лезо досить часто зривається і завдає поранення власнику. Саме тому дуже важливо стежити за гостротою ножа і періодично точити його.
Далі виникає питання, як правильно точити ножі. У даній статті ви дізнаєтеся 5 основних способи, їх ефективності та особливості.
Як правильно точити ножі
Ніж можна наточити за допомогою:
- Мусат; це спеціальний інструмент, що нагадує напилок. Його застосовують, щоб наточити ріжучу кромку ножа. Річ корисна, адже з її допомогою можна завжди підтримувати ножі в робочому стані. Якщо лезо в занедбаному стані, тоді Наточка за допомогою мусата не допоможе.
- Механічна точилка, напевно, є у кожної господині. Вона ідеально підходить для наточке побутових ножів і справляється з роботою досить швидко. Але леза затупляются настільки ж швидко, як і точаться, тому цей спосіб не завжди є якісним і ефективним.
- Електрична точилка. Завдяки цьому методу можна наточити ножі будь-якого типу і призначення. Для виконання якісної роботи пристрою необхідно не більше двох хвилин і точилка автоматично визначає необхідний кут заточки. Правда, якщо ви бажаєте стати власником цієї речі, доведеться витратити чималу суму.
- Верстат з абразивним кругом, це інструмент, який використовується в промисловості. Без спеціальної підготовки або досвіду краще не намагатися самостійно працювати з ним, тому що найменша необережність може привести до серйозних травм і нашкодити лезу.
- Камінь для заточування (брусок). Це найпоширеніший і ефективний метод. Звичайно, процес займає багато часу і вимагає терпіння, але результат вас приємно здивує. Сучасний ринок надає покупцеві два види таких каменів: натуральні і штучні. Їх відмінність полягає в ступені зернистості. Перший варіант має дрібну і підходить для шліфування, а другий є більш універсальним і використовується в багатьох напрямках.
Заточення ножа на камені
З допоміжними інструментами ми розібралися, далі переходимо до того, як же точити ножі каменем. Перед початком процесу необхідно опустити крупнозернистий камінь в масло або воду на 10-15 хвилин. Це допоможе захистити інструмент від розколу і не дасть частинкам стали забивати проміжки між зерен.
Дуже важливо правильно поставити лезо ножа, адже ступінь гостроти залежить саме від цього. Не менш важливий кут заточки. Фахівці стверджують, що найоптимальніший - це під кутом 20 градусів, але він змінюється в залежності від виду і особливостей леза.
Точити необхідно безперервними і прямими ривками, при цьому піднімати рукоятку, в той час, як брусок наближається до самого вигину. Це допоможе підтримувати один і той же кут. Точити потрібно до появи задирок на кромці леза ножа. Після виконання основного процесу, можна переходити до шліфування. Для цього переходимо до дрібно зернистого каменю. Це необхідно, щоб вирівняти поверхню леза і позбутися від шорсткостей.
На перший погляд може здатися, що точити ножі абсолютно не складно, але насправді це не так. Процес вимагає певних навичок і з першого разу далеко не у кожного вийде. Тому запасіться терпінням і чітко виконуйте необхідні дії.
Кути заточування для різних видів ножів:
Столові ножі - 55-60º
Домашні кухонні ножі - 30-35º
Професійні кухонні і кухарські ножі - 25-30º
Обробні і обвалочні ножі - 25-30º
Ножі для обробки риби - 25º
Ножі для обробки овочів - 35º