5 способов наточить нож

23.04.18

Кожній людині відомо, наскільки незручно працювати з тупим ножем, і наскільки швидше і комфортніше проходить робота з наточеним. Також, не варто забувати про безпеку, тупе лезо досить часто зривається і завдає поранення власнику. Саме тому дуже важливо стежити за гостротою ножа і періодично точити його.

Далі виникає питання, як правильно точити ножі. У даній статті ви дізнаєтеся 5 основних способи, їх ефективності та особливості.

Як правильно точити ножі

Ніж можна наточити за допомогою:

  1. Мускат – це спеціальний інструмент, що нагадує напилок. Його застосовують, щоб наточити ріжучу кромку ножа. Річ корисна, адже з її допомогою можна завжди підтримувати ножі в робочому стані. Якщо лезо в занедбаному стані, тоді наточка з допомогою мускату не допоможе;
  2. Механічна точилка, напевно, є у кожної господині. Вона ідеально підходить для наточки побутових ножів і справляється з роботою досить швидко. Але леза затупляются настільки ж швидко, як і точаться, тому цей спосіб не завжди є якісним та ефективним;
  3. Електрична точилка. Завдяки цьому методу можна наточити ножі будь-якого типу і призначення. Для виконання якісної роботи пристрою необхідно не більше двох хвилин і точилка автоматично визначає необхідний кут заточування. Правда, якщо ви бажаєте стати власником цієї речі, доведеться витратити чималу суму;
  4. Верстат з абразивним кругом, це інструмент, який використовується в промисловості. Без спеціальної підготовки або досвіду краще не намагатися самостійно працювати з ним, так як найменша необережність може призвести до серйозних травм і нашкодити лезу;
  5. Камінь для заточування. Це найпоширеніший і ефективний метод. Звичайно, процес займає багато часу і вимагає терпіння, але результат вас приємно здивує. Сучасний ринок надає покупцю два види таких каменів: натуральні і штучні. Їх відмінність полягає у ступеня зернистості. Перший варіант має дрібну і підходить для шліфування, а другий є більш універсальним і використовується в багатьох напрямках.

З допоміжними інструментами ми розібралися, переходимо до того, як точити ножі каменем. Перед початком процесу необхідно опустити грубозернистий камінь в масло або воду на 10-15 хвилин. Це допоможе захистити інструмент від розколу і не дасть частинкам стали забивати проміжки між зерен.

Дуже важливо правильно поставити лезо ножа, адже ступінь гостроти залежить саме від цього. Не менш важливий кут заточування. Фахівці стверджують, що найоптимальніший – це під кутом 20 градусів, але він змінюється в залежності від виду і особливостей леза.

Вид ножів і кути заточення:

  1. Професійні – 25 градусів;
  2. Японські – 10-20;
  3. Мисливські – 30-45. Такий кут необхідний для більшої стійкості до затуплению;
  4. Побутові – 30.

Точити необхідно безперервними і прямими ривками, при цьому піднімати рукоятку, в той час, як брусок наближається до самого згину. Це допоможе підтримувати один і той же кут. Після виконання основного процесу, можна переходити до шліфування. Для цього переходимо до дрібно зернистому каменю. Це необхідно, щоб вирівняти поверхню леза і позбутися від шорсткостей.

На перший погляд може здатися, що точити ножі абсолютно не складно, але насправді це не так. Процес вимагає початкових навичок і з першого разу далеко не у кожного вийде. Тому запасіться терпінням і чітко виконуйте необхідні дії. Якщо у вас

-5%
Знижка на першу покупку!
При підписці на акційну і новинну розсилку