На что стоит обратить внимание при выборе ножа. Советы и рекомендации.
09.07.15Сьогодні на споживчому ринку представлено досить велику кількість різних ножів від різних виробників. Різноманітність форм, конструкцій і дизайнерських рішень змушує довго думати перед здійсненням покупки. Кращий спосіб здійснити правильний вибір — чітко знати, для яких завдань і цілей Вам потрібен ніж.
Вибір ножа - дуже відповідальний момент, тому що передбачається, що ніж буде служити вірою і правдою довгий час і в будь-який момент буде виконувати свої функції безвідмовно.
НОЖІ ПО ЗАСТОСУВАННЮ

- Для полювання;
- Для дайвінгу;
- Тактичні;
- Побутові;
- Метальні;
- Брелоки;
- Мультитули і т. д.
Кожен ніж має своє призначення. Тому ножем для обробки м'яса або нарізки овочів не рекомендується рубати кістки або відкривати консерви. Це може призвести до втрати гостроти, а також пошкодження клинка або рукояті. З іншого боку, якщо ви потребуєте додаткових інструментах "про запас" - краще придбати мультитул, ніж ніж, викрутку та інші інструменти окремо. Економія місця і ваги в наявності, що дуже важливо під час велопрогулянок або в походах.
Вибір ножа - дуже відповідальний момент, тому що передбачається, що ніж буде служити вірою і правдою довгий час і в будь-який момент буде виконувати свої функції безвідмовно. Само собою догляд за ножем є дуже важливим моментом є гарантією якісної та безвідмовної роботи.
КОНСТРУКЦІЯ НОЖА
Виділяють три види конструкцій:
- Складні;
- Нескладні нерозбірні;
- Нескладні розбірні (зі знімними елементами, наприклад, клинками).
Зустрічаються також суміжні типи, наприклад, складні ножі зі змінними складовими. Кожна конструкція володіє своїми перевагами і недоліками. Складаний ніж часто поступається в міцності нескладному, який зроблений з цільного шматка сталі. Але в його користь грає більш легкий вага і компактність.
ВИБИРАЄМО ФОРМУ КЛИНКА
Геометрія клинка — це перше, на що слід звертати увагу під час покупки. Ніж добре ріже не тільки за рахунок хорошої заточування і якісної сталі, але і за рахунок форми клина. Вважається, що кращими ріжучими здібностями має тонкий клинок, який виконаний у формі рівнобедреного трикутника. Але його невисока міцність, ніж з таким перетином буде досить швидко затупляться при розрізуванні твердих матеріалів. Тому виробники частіше виготовляють ножі з ріжучою кромкою, заточеною під більш тупим кутом 20°-40°, що дозволяє збільшити товщину перерізу та підвищити міцність виробу, зберігаючи при цьому відмінні ріжучі властивості клинка.
За формою перерізу виділяють п'ять типів клинків:1 — прямий від обуха. За рахунок малого кута ріжучої кромки і плоского спуску, клинок відмінно підходить для різання, але для рубають дій непридатний із-за малої міцності.
2 — з прямими спусками. Клинок подібний до першого типу, але його ріжуча кромка утворена більш тупим кутом. Тому він більш міцний і зносостійкий, але його ріжучі властивості гірше.
3 — з увігнутими спусками. Відрізняється особливою гостротою леза.
4 — з довгими спусками. Чудово пристосований для рубають ударів.
5 — прямий з підводами до ріжучої кромки. Відрізняється великою міцністю і хорошими ріжучими властивостями.
Лінія обуха, як правило, пряма або скошена, але в деяких моделях може представляти собою микропилу або заточений гак для розрізання мереж, вспарывания шкур і т. д.
По боковому профілю клинки поділяються на такі типи:Фінка - має прямий обух і колюче вістря.
Drop-point - має понижену лінію обуха. Вістрі розташоване на осі прикладання сили при уколі. Передня частина обуха може бути замкненою або виконуватися як «фальшлезвие». Клинок однаково гарний як для різання, так і для уколу.
Trailing-point - має завищену лінію обуха. Його зручно використовувати при нарізуванні нетвердих матеріалів.
Clip-point - має скошений обух, як правило, з заточенням. Такий клинок відмінно ріже і коле.
Скрамасакс - має пряме лезо. Клинок пристосований для точного контрольованого різу.
Танто - має рівний обух і надзвичайну стійкість вістря.
Spear-point - має копьеобразный клинок. Більш пристосований для уколу, ніж для різання. Як правило, має двосторонню заточку.
ВИБИРАЄМО МАТЕРІАЛ РУКОЯТІ
Рукоять визначає зручність використання ножа. Виробники застосовують безліч матеріалів для виготовлення даної частини. Кожен має свої переваги і недоліки. Не всі споживачі визнають рукояті з сучасних синтетичних матеріалів і віддають перевагу класиці: дерева, кістки або шкірі. А дарма, їх дуже зручно тримати в руці і вони практично не потребують догляду. Візуально, звичайно, пластик виглядає бідно, зате здатний витримати будь-які дії. Натуральним матеріалам властиво темніти, розкисати, вбирати бруд, запахи і т. д. наприклад, шкіра при намоканні стає дуже слизькою, метал або ріг замерзає при низьких температурах. Це тягне за собою дискомфорт під час використання. Дерев'яна ж рукоять, як би вона не була оброблена і чим тільки не була б просякнута, все одно рано чи пізно розсохнеться і лопне в самому уразливому місці.
Сьогодні найбільшою популярністю для виготовлення рукоятей користується термосетный шаруватий матеріал G10, який складається з безперервної стек гілок склотканини. Потік ниток зв'язується епоксидно-гумовим складом з незначним додаванням зміцнювальних хімічних речовин. Найбільшими перевагами G10 є міцність, протиударність, вологостійкість. Рукоятки для ножів з цього матеріалу відрізняються легкістю, жорсткістю і має текстурованою поверхнею.
ВИБИРАЄМО МАТЕРІАЛ ЛЕЗА

Найбільш оптимально ціну і якість поєднують ножі з нержавіючої сталі з різними добавками, які надають їй міцність і пружність. Твердість сталі залежить від кількості вуглецю в її складі: чим його більше, тим твердіше лезо, тим довше інструмент буде залишатися гострим. Але є і зворотна сторона медалі: чим твердіше лезо ножа, тим важче воно заточується і стає вразливим до різних сколів, наявність яких призводить інструмент в непридатність. Лезо з меншим вмістом вуглецю є більш «м'яким», воно досить легко заточується, але значно швидше тупиться. Як же здійснити свій вибір? Якщо не виходить вибрати між двома варіантами, пропонується третій – лезо з дамаска або булату. Клинки з цих матеріалів славляться відмінними ріжучими властивостями та гостротою, які зберігаються тривалий час. Вони тверді, міцні та гнучкі одночасно.
Більш детально про типи ножових сталей можна прочитати в статті.
ВИБИРАЄМО ТИП ЗАМКУ
В доладному ножі замок грає важливу роль, т. к. в прямому сенсі відповідає за безпеку людини не тільки під час використання ножа, але і при його транспортуванні. Основне завдання замку - не допустити складання ножа під час виконання роботи, оскільки це може призвести до серйозних пошкоджень руки.
Виділяють такі основні типи замків:
- Liner-lock. Один з найпопулярніших і надійних фіксаторів. Фіксацію ножа у відритому положенні забезпечує високоміцний лайнер (окрема металева пластина).
- Frame-lock. Також званий Integral-lock або Mono-lock. Аналог лінійного замку, при цьому в якості фіксатора виступає пластина, яка є частиною рукояті.
- Back-lock. Фіксація клинка здійснюється пластиною в рукояті, розблокування клинка провадиться натисненням на злегка виступаючу частину пластини в рукояті.
- Axis-lock. Запатентована розробка "Benchmade". Замикання клинка провадиться за допомогою підпружиненого штифта, розміщеного перпендикулярно площині клинка.
- Plunge-lock. Клинок замикається підпружиненим штифтом.
- Arc-lock. Замок аналогічний Axis-lock, при цьому запатентований іншою компанією SOG.
- Semi-lock. Рідкісний замок, аналог Back-lock. Клинок фіксується окремим пластиною на рукояті.
- Blade-lock. Порівняно новий тип від компанії CRKT в однойменних ножах. Лезуие замикається як у відкритому, так і в закритому положенні.
- Slide-lock. Рідкісний механізм, що використовується в офісних ножі для паперу.
- Ultra-lock. Аналог Axis-lock, запатентований компанією cold steel.
- Levitator-lock. Надійний і сучасний замок, використовується в ножах Benchmade. Клинок фіксується і розблокується спеціальною пластиною в бічній частині рукояті.
- Button-lock. Блокування та розблокування ножа здійснюється кнопкою, що складається з двох циліндрів.
- Balisong. Використовується в ножах-метеликах. Клинок фіксується шляхом переміщення в горизонтальній осі двох частин рукояті.
висновок
Сподіваємося, що ця стаття допоможе на початковому етапі визначитися з вибором ножа, який не підведе в самий відповідальний момент.
Бажаємо приємних покупок!