Легированная сталь - просто термин
28.12.16Легована сталь - просто термін
Легована сталь з'явилася в 19-20 століттях, так як досить довгий час пройшло до того моменту, як це визначення стало відомим серед фахівців, що працюють з металом. Перший час нові зразки сталі, яка відрізнялася особливими характеристиками, користувалися тільки вчені в лабораторіях гігантських сталеливарних заводів, однак досить швидко це визначення стало цікавити багатьох людей.
Що таке легована сталь?
Мабуть треба почати з того, що сталь це метал або кілька металів, які пройшли попередню очищення від «брудної» руди. Після цього каміння дробляться на більш дрібні, потім їх кидають в піч. Температура плавлення у різних металів різна, тому при виготовленні будь-якого виду металу першим істотним проривом є сучасні печі і більш ефективна «очищення» руди. Як підсумок - більш «чистий» метал.
Чому так важливо підсумкове якість виплавленого вироби з більш «чистого» руди напевно не потрібно пояснювати. Після того, як сталеливарні виробники навчилися робити якісну, міцну, не тендітну сталь, вона містила в собі вуглець на рівні близько 0,3-0,5% і деякі «стандартні» добавки. Тоді постало питання - як ще можна поліпшити процес і більше надійний, міцний, приміром, клинок ножа?
Справа відбувалося приблизно на початку 20 століття, тому у зв'язку з розвитком хімічної промисловості було вирішено додати в «чисту» сталь невелика кількість іншого металу, або декількох - це і є рецепт легованої сталі.
Так як до цього часу вже існувало досить чітке визначення багатьох видів різних металів і елементів, відкриття дозволило у виробничому масштабі отримувати достатньо «чисті» суміші. Ходить багато розмов про те, що насправді перші цей «секрет» застосовували творці «булатної» стали, однак з технічної і наукової точки зору професійно почали експериментувати з цим поняттям лише ближче до 21 століття.
З чого складається легована сталь?
Склад легованої сталі може бути дуже різним. При цьому термін «високолегована» сталь позначать те, що в ній багато різних металів. Відсоток може змінюватися в залежності від марки сталі, її призначення та властивостей. «Випікати» таку сталь насправді дуже складно, тому що температура плавлення біля складу різна.
Від обладнання, печі насправді дуже багато залежить, тому не дивуйтеся, що є старі сталеливарні заводи, а є нові. Точно також є дуже погана сталь. На цьому тлі деякі сучасні заводи випускають леговану сталь яка краще за багатьма характеристиками, ніж всім відома «булатная».
Якщо розглядати високоякісну леговану сталь, то вона буде набагато міцніше, менш схильна до розколу і довгий час не буде іржавіти навіть у воді. Такі властивості вдається отримати завдяки додаванню до складу сплаву хрому наприклад, для блиску. Нікель, мідь і азот надають сплаву більш «міцну» кристалічну ґрати, а ваннадий «відштовхує» молекули кисню, водню від вуглецю і заліза взагалі. Тому такі сплави не іржавіють, а деякі клинки можна навіть згинати.
Деякі особливості та маркування
Як вже зрозуміло з сказаного вище, щоб отримати чудову, високоякісну, леговану сталь - необхідно виконати кілька умов. Перше з них було володіння своїм сталеливарним заводиком, останнє - вміти застосовувати різні різні метали у складі сплаву. Давайте не будемо забувати про те, що сам процес «випікання» сам по собі при професійному підході досить складний.
Щоб зробити технічну сторону виготовлення певного виду легованої сталі (список доданих металів при випіканні» в таблиці стандартів містить близько 20 позицій), було вирішено ввести у всьому світі єдину маркування. За основу були взяті букви, цифри і для визначення якості або характеристик легованої стали вони до середини-кінця 21 століття постали перед нами як вираження у вигляді: 38ХНЗМФА — 0,38% З, 1,2—1,5% Сг; 3% Ni, 0,3—0,4% Мо, 0,1—0,2% V;
Перший набір букв і цифр у «формулі» - позначення в специфікаціях виду легованої сталі, її характеристик, властивостей, призначення. Далі йде опис процентного вмісту різних металів. Необхідно відзначити, що «формула» може мати різний вигляд, тому якщо перед Вами пару рядків і на цей раз нічого не зрозуміло, значить це опис ультрасучасного складу.
Приклад маркування стали:
Сталь 30ХГСА (хромансиль)
Маркування сталі 30ХГСА включає число, яке знаходиться на першому місці, що означає вираз у сотих відсотка, і вказує вміст вуглецю. У даному випадку він становить 3%, тобто відповідає нормі для класу середньолегованих сталей. Літери «Х», «Р» і «С» вказують на вміст в сталі легуючих елементів — хрому, марганцю і кремнію, і їх вміст у відсотках становить 1%. Остання літера «А» у маркуванні вказує, що сталь 30ХГСА відноситься до категорії високоякісних сталей. Хром використовується для того, щоб придаевать сталі 30ХГСА міцності і зробити її стійкою від корозії. Марганець використовується для збільшення протидії ударних навантажень, додатково підсилюючи міцність сплаву, а також сприяє зносостійкості сталі. З додаванням кремнію увеличеваются показники ударної в'язкості. Легована сталь 30ХГСА (хромансиль) використовується, наприклад, в авіабудуванні для створення деталей, які імовірно використовуються на відповідальних ділянках, тобто там, де можлива висока навантаження і несприятливі умови.
З вище представленої сталі можуть бути виготовлені тактичні і туристичні лопати і різні насадки, кирки, які можуть кріпиться на основу лопати, але і так само насадки для сокир різноманітного застосування.
Де застосовується легована сталь?
На сьогоднішній день практично скрізь, де є вироби з металу, при цьому ефективність сплавів, розвиток хімічної промисловості призвели до того, що деякі виробники металу почали спеціально «економити» на складі. Це дозволило їм запропонувати купити, наприклад ножі за більш низькою ціною для тих, хто не розбирається в сталеливарному справі або маркування на лезах.
Технології не стоять на місці і сьогодні для виготовлення ножів використовується порошкова або «композитна» сталь, вміст вуглецю в якій досягає неймовірних 1,4%, проти стандартних 0,6%, що дає їй на практиці ту саму неповторну ударну в'язкість, твердість, твердість кристалічної решітки. Зв'язку хімічних елементів у таких моделях дуже сильні, тому при заточуванні леза добрих ножів не «фарбували».
Існує багато різних видів цього загального терміна, область застосування - 99% споживачів стали в світі. Це промислові, будівельні підприємства, різні виробництва, кожна людина у світі. Металева скріпка на Вашому робочому столі і кульковий підшипник у Вашому автомобілі зроблені з легованої стали. Ну а формули і склади легованої сталі для ножів майстра таких гігантів, як Victorinox, зберігають і передають в секреті століттями.