Види кухонних ножів
03.12.20Кухонний ніж - це професійний інструмент для виконання прямих посадових обов'язків кухаря та інших працівників кухні. Основним його призначенням є чистка, оброблення та нарізка продуктів.
Можна придбати набір ножів або вибрати кухонний інструмент окремо. Готові комплекти вибирають і для професійної кухні, і для домашньої. Щоб купити прилади окремо для кожного процесу, необхідно спочатку вивчити всі види кухонних ножів і їх специфіку.
Основні типи кухонних ножів
Класифікація ножів залежить від типу ріжучого елемента і призначення. Вони мають різні розміри, виробничі матеріали і можуть відрізнятися формою леза для практичності їх використання.
Види і характеристики:
- Універсальний ніж - призначений для експлуатації в процесі приготування страв і нарізки овочів, риби, м'яса, сирних продуктів, зелені або ковбасних виробів. Має середню довжину вістря, з завужені кінцем, загострений клинок товщиною 2 мм і зручну ергономічну рукоятку. Характеризується зручністю в роботі і можливістю оброблення практично всіх продуктів від хліба до делікатесів і дрібних елементів декорування.
- Шеф-ніж - унікальний виріб зі зручною ручкою і широким масивним лезом, яке присутнє на будь-якій професійній кухні і може брати участь у всіх кулінарних процесах ресторану. Товщина клинка виконана в стандартних розмірах від 2 до 4 мм, а довжина - від 150 до 270 мм. Кращий кухарський ніж - це вибір шефа, який виробляється з його професійних навичок, і сприяє легкій роботі з нарізкою, шинковкой або в обробних процесах.
- Хлібний ніж має довге робоче ножевіще (близько 21 см) з заокругленим краєм. Зручність порціонування свіжого м'якого хліба з хрусткою скоринкою забезпечено наявністю зубчастої заточки, яка дозволяє легко розділяти випічку на красиві рівні скибочки.
- Ніж для чищення овочів - це зручне пристосування з коротким лезом - 80-100 мм, яке дозволяє легко рятувати овочі від шкірки, а також може використовуватися для декоративної або фруктової нарізки. Тонке вістря дозволяє максимально точно зрізати шкірку, економлячи продукти. Вони можуть мати різну вартість і дизайнерське оформлення, що дозволяє орієнтуватися тільки на індивідуальні потреби.
- Філейний ніж - інвентар з тонким довгим вістрям, який використовується для роботи з філе риби, а також її оброблення. Цей різновид ножів є незамінною в закладах громадського харчування і в будинках, де часто вживається риба. З його допомогою можна легко відокремити основну масу тушки від кісток і виконати оброблення філе або нарізати тонкі скибочки для подачі. Довжина виробу досягає 300 мм. Кінчик леза трохи піднятий.
- Сокирка - являє собою потужний інструмент, для виготовлення якого використовується високоякісна харчова сталь. Все шеф-кухаря мають його в своєму арсеналі і застосовують при подрібненні м'яса, овочів або зелені. Сокирка виготовляється з міцного металу і має масивне лезо довжиною до 18 см. Скошена заточка і гострота леза дозволяють швидко обробляти великі шматки м'яса і працювати з сухожиллями і кістками.
Це основні види, які зустрічаються на кожній кухні і можуть виконувати кілька суміжних завдань. Ножі кухонні професійні є пріоритетом солідних закладів, оскільки мають високу вартість і призначені для виробничих процесів.
Хороші ножі для кухні характеризуються високою якістю металу, який не іржавіє і не темніє, а також зручністю рукояті.
Спеціальні і незвичайні ножі
Класифікація ріжучих інструментів включає ряд приладів, які дуже рідко зустрічаються для повсякденного використання. Найчастіше вони мають певне призначення, пристосовані для конкретних операцій і відрізняються візуально.
Незвичайні ножі:
- Сантоку - японські ножі для кухні, які можуть використовуватися для самих різних завдань, мають конструкцію і форму як в універсальному типі. Кухарі часто використовують їх для шинкування, обробки або подрібнення продуктів при основному приготуванні страв. У нас його ще не встигли оцінити по достоїнству, але в Європі широко застосовують на професійній і домашній кухні.
- Слайсер - має довге закруглене лезо, яке використовується для виконання рівною і тонкої оброблення м'ясних продуктів, риби або ролів. Даний прилад характеризується спеціальної рискою з боку заточки, яка дозволяє виконувати тонке поділ на порції, зберігаючи рівність країв. Конструкція виробу і міцність матеріалу, сприяють швидкому і легкому виконання роботи без обважнення і зайвих рухів.
- Сирний ніж - призначений для нарізки сиру на тонкі красиві скибочки. Характеризується клинчастої формою, злегка загнутий і роздвоєний, з нанесеними зубчастими насічками. Тільки найкраща сталь для кухонного ножа дозволяє забезпечить інструмент тривалої експлуатацією та створенням тонких слайсів сиру, завдяки найтоншої заточування ріжучих елементів.
- Кондитерський ніж - це найдовший інструмент, який досягає 600 мм і дозволяє легко розділяти десерти і величезні торти на порційні шматки. Лезо має закруглений наконечник і однакову ширину по всій довжині. Може мати зубчастий край для порціонування випічки з щільною поверхнею.
- Ніж для піци - виріб, що має тонке ріжуче підставу. Кругле лезо постійно обертається. Завдяки дрібним зубчикам ви зможете легко і швидко розділити піцу.
- Бутербродний ніж - це прилад з коротким заокругленим ножевіщем і зручною ручкою. Він призначений для приготування бутербродів, намазування масла, варення, паштету або сиру.
- Ніж для устриць - спеціальний прилад, який призначений для безпечного розкриття молюсків. Складається з маленького міцного ножевіща, компактною ручки зі спеціальним захистом, що запобігає пошкодження пальців або рук.
Така класифікація кухонних ножів передбачена для практичного виконання обов'язків професійними кухарями, але також широко застосовується для домашнього використання. З правильно підібраним інвентарем навіть проста нарізка м'яса буде приносити задоволення.
Як вибрати кухонний ніж
На що треба звернути увагу:
- матеріал вироби;
- якість сталі;
- зручність в роботі;
- цілісність і ергономічність рукоятки;
- тип кріплення і з'єднання окремих елементів (найкраще литі вироби);
- якість заточування;
- цільове призначення.
Тепер ви знаєте, як вибрати кухонний ніж, тому з цим завданням у вас не повинно виникнути проблем. Спочатку вивчіть його різновиди і визначитеся, для яких цілей він потрібний вам. Після цього можна вибирати якість, вивчати пропозиції ринку і аналізувати цінову політику.